Wrong resolution on RPI 2

Added by nikkpap (Nikos) about 5 years ago

sd-2.4.3.img with this version i get wrong resolution on rpi2 all are bigger and pixelized....

any way to fix this


Replies (11)

RE: Wrong resolution on RPI 2 - Added by nikkpap (Nikos) about 5 years ago

after the latest BE 822 i get the same even if i start with 2.3.3-img

RE: Wrong resolution on RPI 2 - Added by Andreas Smas about 5 years ago

No idea what's going on here, maybe attach a logfile?

RE: Wrong resolution on RPI 2 - Added by nikkpap (Nikos) about 5 years ago

movian-0.log = 5.0 wrong resolution

movian-2 = correct resolution

always on the same tv with no other hardware changes....

thanks

cmdline.txt
dwc_otg.lpm_enable=0 console=ttyAMA0,115200 elevator=deadline loglevel=3 panic=3

config.txt #
  1. Anything between the 'BEGIN SHOWTIME CONFIG' and 'END SHOWTIME CONFIG'
  2. may be modified by Showtime itself. Avoid putting your own config there #
  1. BEGIN SHOWTIME CONFIG
    start_file=start_x.elf
    fixup_file=fixup_x.elf
    gpu_mem=192
    hdmi_ignore_cec_init=1
    boot_delay=1
    disable_splash=1
  2. END SHOWTIME CONFIG

movian-0.log - wrong resoloution (12.7 KB)

movian-2.log - correct resolution (25.4 KB)

RE: Wrong resolution on RPI 2 - Added by nikkpap (Nikos) about 5 years ago

Movian 4.99.768
00:06:52.812: TV [DEBUG]:HDMI current output: 1920x1080 @ 60fps

Movian 5.0
00:00:01.271: TV [DEBUG]:HDMI current output: 640x480 @ 60fps

???? strange

RE: Wrong resolution on RPI 2 - Added by Andreas Smas about 5 years ago

Hm ok, not good. This is log from my devices (same thing: Raspberry Pi-2 Model B (Sony) 1GB) but here it works ok.
I have a slightly older stos though. lemme try to upgrade that.

--MARK-- START
00:00:00.000: SYSTEM          [INFO ]:Movian 5.0 starting. 4 CPU cores. Systemtype:Linux/arm OS:STOS 2.4
00:00:00.067: core            [DEBUG]:Loading resources from bundle://
00:00:00.068: core            [DEBUG]:Cache path: /stos/cache/showtime
00:00:00.136: blobcache       [DEBUG]:Cache magic 0x62630207 28 items
00:00:00.164: blobcache       [INFO ]:Initialized: 28 items consuming 7.93 MB (out of maximum 674.89 MB) on disk in /stos/cache/showtime/bc2
00:00:00.164: core            [DEBUG]:Persistent path: /stos/persistent/showtime
00:00:00.172: DB              [DEBUG]:Opened database /stos/persistent/showtime/kvstore/kvstore.db pages: free=0 total=13
00:00:00.214: DB              [DEBUG]:kvstore: At current version 2
00:00:00.221: SQLITE          [ERROR]:recovered 3 frames from WAL file /stos/persistent/showtime/metadb/meta.db-wal (code: 0x11b)
00:00:00.236: DB              [DEBUG]:Opened database /stos/persistent/showtime/metadb/meta.db pages: free=0 total=193
00:00:00.237: DB              [DEBUG]:metadb: At current version 18
00:00:00.429: libav           [INFO ]:Lavf57.3.0, Lavc57.13.0, Lavu55.6.0 cpuflags:0x3f
00:00:00.433: Freetype        [DEBUG]:Loaded font family='liberation sans' fullname='liberation sans regular' style='Regular' from bundle:///res/fonts/liberation/LiberationSans-Regular.ttf domain:0
00:00:00.438: VideoCore       [INFO ]:MPG2=disabled
00:00:00.438: VideoCore       [INFO ]:VP6=enabled
00:00:00.439: VideoCore       [INFO ]:VP8=enabled
00:00:00.439: VideoCore       [INFO ]:MJPG=enabled
00:00:00.440: VideoCore       [INFO ]:WVC1=disabled
00:00:00.440: VideoCore       [INFO ]:H263=enabled
00:00:00.440: VideoCore       [INFO ]:H264=enabled
00:00:00.440: VideoCore       [INFO ]:THRA=enabled
00:00:00.441: VideoCore       [INFO ]:MPG4=enabled
00:00:00.442: playqueue       [DEBUG]:Nothing on queue, waiting
00:00:00.443: playqueue       [DEBUG]:Shuffle set to off
00:00:00.443: playqueue       [DEBUG]:Repeat set to off
00:00:00.451: SYSTEM          [DEBUG]:Hashed device ID: 2ddcf9877995353edaadb109fe226bf1
00:00:00.451: SYSTEM          [DEBUG]:Device type: Raspberry Pi-2 Model B (Sony) 1GB
00:00:00.488: i18n            [INFO ]:Unloading language definition
00:00:00.495: i18n            [DEBUG]:Default charset is auto
00:00:00.499: DE              [INFO ]:Found   Mini Keyboard on /dev/input/event0
00:00:00.499: DE              [INFO ]:Found   Mini Keyboard on /dev/input/event1
00:00:00.537: TCP             [INFO ]:http-server: Listening on port 42000
00:00:00.538: TCP             [INFO ]:http-server: Listening on port 80
00:00:00.539: TV              [DEBUG]:Statemask: 0x0012000a
00:00:00.539: TV              [DEBUG]:HDMI current output: 1920x1080 @ 60fps
00:00:00.540: TV              [DEBUG]:number of modes: 16
00:00:00.540: TV              [DEBUG]:Supported mode 640x480 @ 60 FPS
00:00:00.540: TV              [DEBUG]:Supported mode 720x480 @ 60 FPS
00:00:00.540: TV              [DEBUG]:Supported mode 720x480 @ 60 FPS
00:00:00.540: TV              [DEBUG]:Supported mode 1280x720 @ 60 FPS
00:00:00.540: TV              [DEBUG]:Supported mode 1920x1080 @ 60 FPS
00:00:00.540: TV              [DEBUG]:Supported mode 720x480 @ 60 FPS
00:00:00.540: TV              [DEBUG]:Supported mode 1920x1080 @ 60 FPS
00:00:00.541: TV              [DEBUG]:Supported mode 720x576 @ 50 FPS
00:00:00.541: TV              [DEBUG]:Supported mode 720x576 @ 50 FPS
00:00:00.541: SSDP            [DEBUG]:Trying to start on eth0
00:00:00.542: TV              [DEBUG]:Supported mode 1280x720 @ 50 FPS
00:00:00.542: TV              [DEBUG]:Supported mode 1920x1080 @ 50 FPS
00:00:00.542: TV              [DEBUG]:Supported mode 720x576 @ 50 FPS
00:00:00.542: TV              [DEBUG]:Supported mode 1920x1080 @ 50 FPS
00:00:00.543: UDP             [INFO ]:SSDP/eth0/multicast: Listening on port 1900
00:00:00.543: TV              [DEBUG]:Supported mode 1920x1080 @ 24 FPS
00:00:00.543: TV              [DEBUG]:Supported mode 1920x1080 @ 25 FPS
00:00:00.543: UDP             [INFO ]:SSDP/eth0/unicast: Listening on port 43574
00:00:00.544: TV              [DEBUG]:Supported mode 1920x1080 @ 30 FPS
00:00:00.544: SSDP            [DEBUG]:SSDP started on eth0
00:00:00.546: STOS            [DEBUG]:Asking stos-splash (pid: 90) to stop

RE: Wrong resolution on RPI 2 - Added by Andreas Smas about 5 years ago

Does it show the startup "Booting..." screens in lower resolution as well?

RE: Wrong resolution on RPI 2 - Added by nikkpap (Nikos) about 5 years ago

no the booting... fonts ... even formating partition message etc are in the correct resolution ....

i don't know i tried with the latest stos you have in the site too... my tv is an LG 42'' Scarlet LG6000 its kind old but works great with movian from first release i didnt change anything else my sd is class 10 new one
i am flashing the sd with a program call http://www.tweaking4all.com/hardware/raspberry-pi/macosx-apple-pi-baker/ apple-pi-baker (like Win32 Disk Image for windows )
and i use https://www.sdcard.org/downloads/formatter_4/ sd formater to format first the sd

always this i way i did it on my mac

on windows i use
Win32 Disk Image and again the sd formater for win

is there any way to force choose a resolution or something ....

thanks Andreas

RE: Wrong resolution on RPI 2 - Added by Buksa Noob about 5 years ago

just edit config.txt

hdmi_ignore_edid=0xa5000080
hdmi_group=1
hdmi_mode=31

all mode right there
http://elinux.org/RPi_Configuration

RE: Wrong resolution on RPI 2 - Added by nikkpap (Nikos) about 5 years ago

one more time the solution from the forum... i like you all guys bravo....

thanks buksa (see my other last posts maybe you can help too )

RE: Wrong resolution on RPI 2 - Added by Andreas Smas about 5 years ago

Hm.. should we put some of these in the default configuration?

RE: Wrong resolution on RPI 2 - Added by nikkpap (Nikos) about 5 years ago

i thing the some resolutions has to be in the look and feel menu and to choose the one you need (with a reboot of course ) then just the option will be written on the config.txt and that's it....

(1-11/11)